Sistem Inteligent de Protecție Antiseismică

Impactul psiho-emoțional al cutremurelor și cum îl putem gestiona
17 iulie 2020
by

Impactul psiho-emoțional al cutremurelor și cum îl putem gestiona

Ce este iSentinel® MIND, programul special care te pregătește și antrenează pentru a trece cu bine și fără consecințe grave prin situații de criză sau dezastre – fie ele chiar și un cutremur major

Evenimentele din acest an din Mexic, mai exact cutremurul major de 7,4 grade Richter care a avut loc în data de 23 iunie 2020 pe coasta de sud dinspre Pacific a Mexicului, cu epicentrul în Oaxaca, ne aduce în prim plan o situație extrem de posibilă, un pericol real și, în același timp, un risc seismic prea rar discutat, luat în calcul sau pregătit de specialiști din domeniu.

Oricine se gândește la riscurile seismice, se duce imediat cu mintea la prăbușirea clădirilor sau pierderea de vieți umane. Din acest punct de vedere, cutremurul din Mexic – cel mai mare de până acum vreodată – a generat o situație relativ ușoară, dacă se poate spune astfel. Au existat multe distrugeri de imobile și bunuri dar s-au pierdut doar câteva vieți, existând și doar puțini răniți… Ceea ce este trecut cu vederea sunt toate celelalte consecințe majore, pe care un astfel de cutremur le poate aduce după sine.

Voi amâna discuția despre riscurile de explozii, incendii, cele economice sau administrative și chiar despre cele cauzate de întreruperea activității de business, concentrându-mă pe aspectele legate de latura umană, psiho-emoțională a persoanelor care trec printr-un astfel de incident.

Un cutremur major poate dura, cu aproximație, între 20 secunde și câteva minute. Traumele lăsate de acesta pot dura însă pentru tot restul vieții…
Urmează apoi replicile cutremurului (așa cum acum în Oaxaca acestea continuă chiar și în momentul de față iar în Indonezia au continuat timp de 2 luni), acestea amplificând starea de nesiguranță și de anxietate a persoanelor afectate, dar scuturarea principală, luați prin surprindere, este cea care impactează cel mai mult, în general.

Freeze – Fight – Flight reaction

Sistemul nervos și organismul nostru, sunt înzestrate cu mecanisme interne abile și inteligente menite să ne mențină în viață și, pe cât posibil, în siguranță. Unul dintre aceste mecanisme este numit reacția (naturală și automată) luptă – fugă – îngheț (Freeze – Fight – Flight reaction) datorită căreia organismul aflat în fața unui pericol sau expus la stress este ajutat să reacționezi la amenințările percepute, prin activare, atât la nivelul sistemului nervos cât și în întregul corp, și provocarea instantanee a unor modificări hormonale și fiziologice. 

Potrivit unui important studiu în privința consecințelor traumelor, realizat de ACE, „Dezechilibrul major al celor traumatizați vine din felul în care au ajuns să perceapă pericolul. Pentru că efectul traumei este încă prezent în corp, el generează o stare (aproape) permanentă de lipsă de siguranță, determinând organismul să rămână pregătit pentru a apela oricând la una din strategiile de supraviețuire: luptă – fugă – îngheț.”

Traumele psihice nu doar că fragmentează mintea, dar ele întrerup anumite conexiuni din creier precum și dintre minte și corp. Când sistemul nervos rămâne permanent activat, în stare de alertă și organismul crede că amenințarea plutește de jur împrejur – chiar și atunci când pericolul obiectiv a dispărut de multă vreme, este dificil să te relaxezi, să te concentrezi sau să poți alege cu înțelepciune un răspuns adecvat fiecărei situații ce implică un nivel de efort sau de stres cum ar fi locul de muncă, responsabilitățile sau un mediu familial solicitant.

Programul iSentinel® MIND care te pregătește și antrenează pentru a trece cu bine și fără consecințe grave prin situații de criză sau dezastre – fie ele chiar și un cutremur major

Din această nevoie, în echipa iSentinel® – unde preferăm să mergem întotdeauna pe PREvenție și minimizarea/reducerea la maximum posibil a daunelor provocate de cutremur – am conceput un program special, numit iSentinel® MIND (- sub îndrumarea directă a @Iuliei Ioana Huiduc Manolescu, Sustainability Manager ), care face parte integrantă din soluțiile inteligente de protecție și avertizare seismică iSentinel®. Acest sector nou pe care l-am dezvoltat se ocupă exact cu pregătirea și antrenarea oamenilor pentru a trece cu bine și fără consecințe grave prin situații de criză sau dezastre – fie ele chiar și un cutremur major.

Atunci când ești PREgătit pentru orice, nu doar din punct de vedere logistic dar și din punctul de vedere al mindsetului, echilibrului interior, funcționării sănătoase a sistemului nervos și folosirea integrată a creierului, poți munci și trăi cu ușurință:

  • conștient și responsabil;
  • eficient și fără stress;
  • sigur și proactiv;
  • creativ și constructiv;
  • sănătos și având succes;
  • liber și totodată loial (?!?!);

În zilele noastre, în care dezvoltarea tehnologică, profesională și informațională au atins niște culmi, cândva de neimaginat, care acum reprezintă standardul succesului în business, diferența care face, cu adevărat, este factorul uman și capacitea acestuia de a lucra, pe termen mediu și lung, la potențialul său maxim. 😉

Vom reveni în curând cu mai multe detalii despre iSentinel® MIND.
Stay tuned! (sau cum s-o zice pe românește!) ☺

Vă dorim să fiți în siguranță și mereu PREgătiți!

Echipa iSentinel®

Share:

Add your Comment