Dacă avertizarea are loc cu numai 20 … 40 de secunde înainte de cutremur este suficient pentru a ne salva?
R: Pentru cineva care și-a făcut deja un plan și l-a exersat împreună cu familia, acel timp poate însemna salvarea vieții. Dacă utilizatorul nu este pregătit și nu știe ce să facă, atunci când se anunță cutremurul niciun timp de avertizare mai lung nu ar fi suficient. De fapt, cei care folosesc Avertizorul Seismic au la dispoziție cu 20 … 40 de secunde mai mult decât ceilalți.
Noi avem sediul firmei într-o vilă și suntem vreo 20 de oameni în permanentă acolo. Cum putem fi protejați, dar să nu ne călcăm în picioare dacă este anunțat un cutremur?
R: În acest caz soluția iSentinel® IMMO este cea corectă: cu secunde sau zeci de secunde înainte că imobilul să înceapă să se zguduie, se declanșează atât averizarea cât și mesajele vocale de punere în siguranță a utilizatorilor. Condiția esențială este că salariații să fie instruiți din timp, să știe cum să reacționeze la auzul avertizării și să facă exerciții periodic.
În prospect scrie că avertizorul seismic se montează pe un perete exterior. Nu îngheață iarnă?
R: Este adevărat, însă se montează în interiorul clădirii, pe un perete care este sprijinit direct pe fundație, pentru a i se transmite direct primele vibrații ale cutremurului – ceea ce este cunoscut că undă P, de avertizare.
Aparatele astea nu trebuiesc și ele întreținute într-un fel?
R: Întreținerea este minimă, bateriile trebuie schimbate o dată pe an (4 baterii de 1,5 V) și trebuie apăsat pe butonul « test » o dată pe trimestru. Pentru cei mai ocupați există un serviciu de întreținere contra cost, contactați-ne. Citește despre avertizor
Cum mai funcționează Avertizorul Seismic dacă se întrerupe curentul?
R: Avertizorul Seismic funcționează cu baterii și este independent de orice rețea de transmisie a semnalului de tip GSM sau similar. Întreruperea alimentării cu electricitate sau pierderea semnalului GSM nu afectează în niciun fel funcționarea lui. Asta înseamnă că sistemul este autonom.
În plus, sistemul este pregătit oricând pentru a semnaliza toate replicile cutremurului.
Clădirea noastră are deja un sistem care monitorizează mișcările seismice, inclusiv pe cele mai mici, nu suntem protejați suficient?
R: De fapt nu sunteți protejat deloc, sistemul dvs. , obligatoriu să fie montat cf. P130/99 doar monitorizează mișcările clădirii și transmite mai departe informația. În caz de cutremur înregistrează parametrii conform protocolului dar nu declanșează nicio protecție. Într-o asemenea situație iSentinel declanșează una sau mai multe protecții automate și astfel va pune în siguranță viață, clădirea și bunurile.
Am construit o casă solidă, rezistență la un cutremur de 9 grade, deci sunt protejat foarte bine. De ce îmi mai trebuie iSentinel®?
R: Pericolele consecutive unui cutremur major sunt pe de-o parte slăbirea structurii de rezistență și năruirea parțială să totală a clădirii, pe de altă parte sunt incendiile și exploziile datorate scurgerilor de gaze combustibile, scanteilor/scurtcircuitelor de pe instalațiile electrice, dar și inundarea spațiilor, distrugerea echipamentelor tehnologice în industrie, deversarea accidentală a substanțelor nocive sau otrăvitoare în aerul ambient sau în emisari etc. Deci o construcție solidă acoperă cca. 50% dintre riscuri. Celelalte 50% sunt acoperite de soluțiile inteligente de protecție iSentinel. Iar costul este sub 1% din investiție.
La construcția casei am investit foarte mult că să o fac foarte rezitenta la cutremur. Asta nu mă ferește de orice risc în caz de cutremur?
R: Nicidecum, sunteți sigur doar de clădire că nu se prăbușește ! Dar orice conducta de gaz, chiar dacă se află într-o clădire foarte solidă, își pierde etanșeitatea dacă este mișcată puternic, adică exact ce se întâmplă în caz de cutremur. Gazul iese din instalație și se acumulează în încăpere, iar de aici la explozie și incendiu mai este doar un pas. Dacă faceți o casă foarte solidă și nu va protejați instalația de gaz în caz de cutremur este că și cum ați traversa o stradă uitându-va doar într-o singură parte.
Am o mică stație de benzină, care nu are instalație de gaze naturale, în schimb știu că o scânteie produsă de instalația electrică poate provoca pagube mari. Se poate adapta sistemul vostru să îmi oprească curentul?
R: Sistemul nostru se poate adapta la orice situație, în urmă unui studiu personalizat. În cazul dvs. această problema se rezolva cu una dintre soluțiile oferite de iSentinel(R) care include protejarea instalației electrice, în plus față de celelalte protecții standard, un releu adaptat intensității curentului maxim pe care doriți să-l întrerupeți automat în caz de cutremur.
Eu am un magazin în care intră foarte multă lume. Ce fac, nu se crează panică dacă folosesc sistemul vostru?
R: Nicidecum! Sistemul nostru permite opțiunea de avertizare vocală preînregistrata cu instrucțiunile de punere în siguranță a clienților din magazin. Simplă alarmare nu se folosește deoarece se lucrează cu un public ce nu poate fi instruit în prealabil, iar panica în rândul unor persoane care nu știu cum să reacționeze și riscă să aibă o comportare haotică poate fi mai dăunătoare decât reacția lor spontană la cutremur.
Locuiesc într-un bloc de apartamente, nu într-o casă. Pentru a fi cu toții protejați trebuie să cumpere fiecare vecin câte un sistem de oprire a gazului?
R: Nu, un singur sistem de oprire a gazului este suficient pentru toată scară. Se instalează un sistem care închide gazul la intrarea conductei de gaz în clădire și astfel toți cei care locuiesc acolo sunt protejați, evitându-se, în felul acesta, producerea unui incendiu. Evident, prețul de cost se împarte la numărul de apartamente protejate de acel sistem. Pentru avertizare puteți conta pe modulul de alarmare timpurie.
Am auzit că există automate care închid gazul la intrarea în oraș în caz de cutremur. De ce îmi mai trebuie și mie unul?
R: Chiar dacă gazul este oprit pe conductele de la intrarea în oraș rămâne suficient gaz sub presiune pe conductele din oraș, care se poate acumula în încăperi și provoca explozii și incendii, dacă instalația de gaze își pierde etanșeitatea. Ceea ce se și întâmplă în caz de cutremur. De aceea singură protecție eficientă este aceea care închide gazul la intrarea în clădire.
Eu am deja detector de gaze în bucătărie și electroventil la intrarea țevii de gaz în apartament. Nu pot cupla pur și simplu ceea ce am deja la sistemul de protecție propus de voi?
R: O protecție antiincendiu eficare se realizează numai dacă accesul gazelor este oprit la intrarea în clădire. Răspunsul ar fi, deci: se poate dar nu este eficient.
Eu am instalați senzori de gaz în centrală termică, în caz de scurgeri accidentale gazele sunt închise automat, nu sunt protejat?
R: Sistemul deja instalat va protejează în condiții normale de utilizare. Nu și în caz de cutremur. Etanșeitatea conductei de gaz fiind compromisă, gazul începe să se scurgă necontrolat în incinta, unde se difuzează în aerul ambiant. Concentrația de gaz care declanșează senzorul instalat este atinsă după câteva minute, zeci de minute sau ore (în funcție de debitul de gaz scurs și de volumul încăperii). Curentul electric se intrupe la foarte scurtă vreme după cutremur, ceea ce face că sistemul dvs. deja instalat să nu mai funcționeze, deci să nu mai închidă robinetul, lăsându-va în situație de risc. iSentinel, cu secunde sau zeci de secunde înainte de sosirea undei distrugătoare a cutremurului, închide robinetul automat înainte de intrarea gazului în casă, singură soluție 100% eficientă.
Noi avem deja un robinet automat (un electroventil) pe instalația de gaz. Îl putem utiliza pe acela dacă facem apel la o soluție iSentinel® ?
R : Da ! Dacă deja aveți un robient automat funcțional și în garanție el poate fi folosit în cadrul unei soluții iSentinel, cu condiția că robinetul să fie de tip normal deschis și să fie montat pe țeavă de gaz înainte de intrarea în clădire. În această situație costul robinetului automat va fi scăzut din prețul de cost al soluției iSentinel personalizate pentru dvs.
Noi avem o vană specială cu bilă pe conducta de gaz care îmi închide gazul la cutremur, de ce ași schimbă-o cu una din soluțiile de protecție iSentinel®?
R: Pentru că bilă va cădea fără a face deosebirea între cauzele vibrațiilor. În situația descrisă de dvs. veți avea gazul închis la orice vibrație suficient de puternică, indiferent dacă provine de la un utilaj greu, tramvai, pickhummer etc. Și acest lucru, mai ales dacă se întâmplă de mai multe ori, poate avea urmări neplăcute (oprirea activității pe o perioada mai mare sau mai mică de timp) și costisitoare (oprirea activității legate de gaz). În plus procedura legală este de verificare a instalației de gaze de către o firma specializată înainte de deschiderea gazului. Robinetul cu bilă nu oferă criterii de control și nici posibilități de dezvoltare : alarmare, închiderea curentului, aducerea ascensorului la parter etc.
iSentinel® este o soluție fiabilă, nu da alarme false deorece reacționează numai la vibrații cu formă de undă seismică și poate declanșa oricare dintre procedurile de protecție, în funcție de necesitățile utilizatorului. Fiind modular se pot adaugă protecții automate ulterior montării primului echipament, în funcție de evoluția necesităților.
Gazul nu se închide automat de la intrarea în oraș în caz de cutremur și sunt și eu protejat?
R: Închiderea gazului la intrarea în oraș nu este o protecție pentru dvs. Gazul fiind un fluid compresibil el rămâne stocat sub presiune într-un rezervor uriaș alcătuit din cei cca. 600 de km de conducte de sub străzile Bucureștiului și similar în alte zone. În caz de cutremur instalația dvs. își pierde etanșeitatea și tot acel gaz se scurge necontrolat în încăperi, se expandeaza de mii de ori și se răspândește în clădire. De aici până la explozii și incendii mai este un singur pas. Singură soluție eficientă este închiderea alimentării cu gaz înainte de intrarea în clădire, soluție pe care se bazează iSentinel®.
Noi vrem să ne punem un sistem de oprire a gazelor pentru toată scară. Cât o să ne coste?
R: Mai puțin decât v-ați aștepta. Este suficient să instalați UN SINGUR SISTEM de tip iSentinel(R) IMMO, iar prețul acestuia se împarte la numărul de persoane sau de apartamente protejate, după cum decide asociația de proprietari.
Am văzut pe unele clădiri din București o placă marcată «Protecție Seismică Inteligență iSentinel®», deși nu toate au bulină roșie. Cele fără bulină de ce au nevoie de protecție?
R: Orice clădire are nevoie de un sistem automat de protecție seismică în caz de cutremur montată pe conducta de gaze, indiferent dacă pentru structura să are sau nu atribuită «bulină roșie».
Dacă ar fi să fie pusă câte o bulină roșie pe toate clădirile care au instalații de gaze cu risc de incendiu în caz de cutremur atunci toate clădirile ar trebui să aibă «bulină roșie».
Stau într-o casă cu bulină roșie, dacă ne punem un sistem iSentinel HOME suntem în siguranță, nu mai trebuie să consolidăm casă?
R: Toate sistemele iSentinel(R) protejaza persoanele și clădirile prin împiedicarea izbucnirii unui incendiu în caz de cutremur. Bulina roșie se referă la structura, care trebuie oricum consolidată, chiar dacă prin instalarea sistemului de protecție nu mai ia foc.
Blocul meu este pe Mihai Bravu, pe unde trec în permanentă tramvaie și camioane care produc vibrații și de multe ori declanșează alarmele la mașinile parcate. La asta o să se adauge și soneria alarmei seismice de câte ori trece un tramvai?
R: Dacă nu este vorba de un cutremur alarmă Avertizorului Seismic nu se declanșează. Microcipul cu care este prevăzut înregistrează orice vibrație iar apoi o analizează. Dacă nu are formă unei unde seismice nu da alarmă. Senzorii seismici au fost supuși unor serii de teste privind alarmele false. Rezultatele acelor teste sunt disponibile pe pagină de download a acestui site.
Găsesc ideea genială dar nu sunt din București și nu știu de unde să comand și eu un sistem iSentinel(R). Cum procedez?
R: Se poate comandă on line, adăugând ceea ce va interesează în « coșul de cumpărături » sau telefonic, la numerele afișate în pagină de contacte.
Eu stau la țară, acolo am semnal?
R: Sistemul nostru funcționează în orice colț al țării, nu depinde de o rețea de relee și de recepția unui semnal de tip GSM sau de orice alt semnal.
Funcționarea lui se bazează exclusiv pe vibrațiile undei P a cutremurului, care sunt « buzduganul » trimis de orice cutremur, înainte de sosirea undei de șoc.
Fiului meu îi este foarte frică de cutremure și trebuie să meargă la o școală care nu știu cât de solidă este. Ce puteți face pentru el?
R: Școlile pot fi prevăzute cu sisteme de protecție și avertizare în caz de cutremur. La instalare se face și un instructaj privind comportamentul adecvat în caz de alarmare de cutremur. Exercițiile periodice pentru însușirea și optimizarea acelor gesturi care îi pot salva viață trebuie făcute de conducerea școlii. Luați legătură cu conducerea școlii și inspectoratul școlar.
În plus, există bănci moderne care protejaza fizic elevii în cazul în care școală se prăbușește.
Dacă uit să-mi plătesc abonamentul înseamnă că nu mai sunt protejat?
R: Nu este nevoie de abonament! Niciuna dintre variantele sistemului iSentinel(R) nu necesită abonament.
Cum sistemele noastre se bazează pe o tehnologie foarte nouă, care nu necesită transmitere de date de la distanță ci citirea directă a datelor din locul în care va aflați, nici abonamentul nu își are rostul. Se cheamă că sistemul este independent.
[:]
Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare pe situl nostru și a asigura funcționalițățile adiționale ale acestuia. Continuarea utilizării acestui site reprezintă acceptul dumneavoastră în acest sens. Vă mulțumim pentru încrederea acordată! Citește mai multACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.